Kopjar line up

Vina stege i sklada, ali koja nisu „anestezirana“ vinarenjem. Puna kvalitetnog ekstrakta, a koja se vrlo lako ispijaju. Jer su naglašeno niskih alkohola i suha ili granično suha u onim slučajevima gdje im je to prirodna pozicija.

Jedini pravi novitet ove godine, obzirom da se prvi put službeno nastupalo na En Primeuru u Westinu mislim, odnosno jedini koji predstavlja ugodno iznenađenje i osvježenje na tržištu.

Vinarija je smještena uz samu administrativnu granicu Zagorske i Varaždinske županije. Srećom ili nesrećom je to sve sad „jedna zona“ inače bi bilo zanimljivo klasificirati vina čija polovica grožđa dozrijeva u Zagorju, a polovica u Varaždinskom vinogorju 🙂

U promo materijalima naglašava se „prirodnost“ i „organski“ uzgoj. Ne ulazeći u finese definiranja i razgraničenja takve klasifikacije vina, meni se jasno osjeti energičnost i kvalitetan štof, a težnja pravljenju takvih vina uvijek je dobrodošla. Osobito ako je rezultat ovakav uz fer cijenu.

 

Kopjar, Sauvignon, 2016.

Cijena: 75,00 kn

Drago mi je da je publika prepoznala dobar Sauvignon. Pripadnost jednom „južnoštajerskom bazenu“ ovdje se osjeti. Bazga je vrlo diskretna, više je tu koprive i travnatosti.

Mišićavo tijelo odlično se ponaša na nepcu. Poput dresiranog terijera :-P, disciplina dodatno izoštrena usredotočenošću (dakle skroz u skladu s očekivanjem od jednog Sauvignona – to znači fokus, a ne da ti netko toči u sredinu). Odgoj se osjeti, ali je vješto to podrumarenje, pažljivo. Ono koje osluškuje vino, a ne radi po receptu.

Dojam većeg i mišićavijeg tijela s dosta snage ugodno iznenađuje u kontekstu svega 12% alc. Kvalitetan ekstrakt i tek malo tvrđi acid grip koji daje naslutiti da je vino ipak „odavdje“.

Kopjar, Rajnski rizling, 2013.

Cijena: 59,80 kn

Usisava zrak. Obožavam to. Električna tenzija na prvom mirisanju.

U ustima je opuštenije, pitko, zelena jabuka i ogrozd dominiraju dok voćna zrelost ne. „Zelenilom“ je snažno aromatski obojano vino.

Integrirane kiseline u svježoj cjelini i bez vidljivog ostatka sladora. 12% i polusuho? Analitički možda. Formirano vino i jasan smjer u kojem će se kretati mlađe berbe, vjerujem.

Ovdje se možda najbolje osjeti taj „enološki potpis“ koji se osjetio kod Bolfana i kasnije kod Bedekovića (Prigora) i sada ovdje i moram reći – meni dobrošao. Fokusirana niskoalkoholna vina prodornog ekstrakta.

Tzv. “Best-Buy” vino kojem bi naljepio “Preporuku” da je dostupnije i da ga ima u značajnijim količinama.

 

Kopjar, Rajnski rizling, 2015.

Cijena: 75,00 kn

Limunska trava i herbal, ali uz više voća. Uz vinogradarsku breskvu, jabuka je ovdje reska.

Opuštena i sočna cjelina bez vidljivog ostatka sladora. 12,5% alc. Opet, službeno polusuho, a realno nevažno. Jer uz predivnu zrelost materijala i tu žutu prezentnost jabučnog soka, možda još ne ostvaruje osobitu dubinu, ali sklad je zavidan.

 

 

Kopjar, Crni pinot, 2015.

Cijena: NA

Trenutno nedostupno zbog vrlo malih količina. Slim tijelo i resko voće, trešnje. Prilično zrelo, ali s odlično raspoređenim kiselinama koje su hladne no dosta mekane… kao jastuk za supersitne i malobrojne tanine. Uklopljeni u tijelo i teksturu, tanini se čine neprimjetni, ali njihova uloga je ovdje ključna. Izrazito užitan i voćno-vinozan Pinot.

 

 

 

Jedna misao o “Kopjar line up

  1. vinopija 20/10/2017 / 13:37

    Malo da promoviram događaj kao priliku za kušanje nečega što mi se baš sviđa… vidimo se!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s